Regummerade Däck

Vi på Autopulsen har Kristianstads billigaste regummerade däck!

Man tar till vara ett utslitet däck och förser det med en ny slitbana. Det spar råvaror, energi och pengar. Råvarubehovet kan vara mindre än en tredjedel av vad som går åt till ett nytt däck.

Ett personbilsdäck regummeras vanligtvis bara en gång medan ett lastbilsdäck kan genomgå regummering flera gånger.

Mönsterdjup 3 mm Vid vinterväglag under perioden 1 december - 31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck så även för regummering av däck till personbilar.

Typgodkända däck

Nya däck ska vara typgodkända och E- eller e-märkta. Däcken ska vara typgodkända enligt ECE-reglemente 30, EG-direktiv 92/23/EEG eller ECE-reglemente 108 (regummering av däck). Vi på Autopulsen i Kristianstad är noga med att följa detta. Andra regler gäller för däck till fordon som är av 1980 års modell eller äldre.

Vi är en viktig del av däckets kretslopp genom att regummera 100-tals däck varje år. Däck som annars skulle hamna på soptippen. För att förhindra att däcken hamnar just på tippen så föreslår vi att ni lämnar in däck direkt till oss. Vi kan då garantera att däcket tas till vara i stället för att hamna på tippen.

Regeringens förordning om producentansvar för däck redovisas i Svensk Författningssamling SFS 1994:1236. Med Naturvårdsverket som ansvarig myndighet trädde förordningen i kraft den 30 september 1994. Däckbranschen gavs ansvaret att samordna insamling och återvinning av de 8 miljoner däck som årligen produceras i Sverige.

För verksamheten gäller riktlinjer fastlagda i regeringens Kretsloppsproposition. Vi på Autopulsen i Kristianstad är bra på regummering av däck och anser att det är ett bra alternativ - det sägs att energiutvinningen skall minskas till förmån för materialåtervinningen. Samtidigt skall återvinningen, i form av regummering, ökas.Regeringens mål

Från 1996 att samla in 60 procent av alla däck har överträffats med bred marginal. Sedan starten har mer än 90 procent av alla uttjänta däck samlats in och regummering tillämpats. Detta motsvarar c:a 50-55.000 ton om året.

När bilkörning är ett sant nöje - då har valet av däck gjorts med omtanke och regummering av däck är ett bra miljöval!

Varför?

  • Billigare
  • Mer miljövänligt