Tips & RådMed lång erfarenhet av att vårda bilar har vi nu samlat ihop lite tips och råd som vi gärna vill dela med oss till er. En bil ska vårdas från början till slut. Då menar vi att mycket av bilvården ska göras när bilen är ny eller i bra skick. Då gör man förebyggande bilvård - skyddar bilen mot yttre slitage och minskad lyster. Sen blir det lättare att ta hand om den.


5 snabba tips

1. Torka alltid bort fågelspillning direkt. Det fräter mycket starkt.
2. Kåda från träd kan lämna spår efter sig om man inte får bort det direkt.
3. Nya bilar har inget skydd på lacken, behandla därför bilen med en skyddande yta så fort som möjligt.
4. Tänk på miljön när du tvättar. Tvätta alltid bilen i en godkänd tvätthall.
5. Undvik dåliga maskintvättar, handtvätt är att föredra.
Lär dig att handtvätta bilen
Steg 1  förbehandling

Med SONAX är det alltid lätt att få bilen skinande ren. Förbehandla vid behov innan schamponering med lämpligt avfettningsmedel på nedre delen av fordonet.  Power Plus fordonsavfettning är effektiv på tjära, asfalt och fett. Är det främst vägsalt, insektsrester och annan grov smuts väljer du Power Wash fordonsavfettning. På fälgarna fälgrengöring och insektsborttagare på utsatta delar.  Då fälgarna är det mest utsatta området på bilen rekommenderar vi en fälgtvätt minst varje månad. Xtreme fägrengöring är i jämförelse med många andra likande produkter syrafri och riskerar inte att skada dina fälgar eller bromsar. Detta gör den till ett såväl effektivt som säkert val. Gör så här:

•  Spraya på avfettningsmedel på utsatta områden
•  Låt medlet verka och spola av
•  Spraya på Xtreme fälgrengöring på torra fälgar
•  Låt verka tills medlet skiftar färg till lila, ca 2-4 min beroende på nedsmutsningsgrad. Använd fälgborste för att lossa all smuts och skölj av med kraftig vattenstråle. Låt inte medlet torka in.Steg 2  schamponering

Vid schamponeringssteget beror valet av produkt på om din bil är vaxad eller inte. Pärlar sig vattnet har lacken ett bra vaxyta. Behandla med glansbevarande och återinfettande Xtreme Active Schampo.  Samlar sig vattnet i större hela ytor saknas skydd. Nya Super Wash är ett fantastiskt rengöringsmedel för lackytor som saknar vaxskydd. Super Wash tvättar, skyddar och vaxar i ett enda svep och är särskilt lämpligt för vinterns och den tidiga vårens bilvård. Smutsen löses ­effektivt samtidigt som lacken får fin glansyta och ett skydd med äkta carnaubavax.

•  Använd rikligt med vatten och spola av nerifrån och upp för att underlätta avsköljningen av löst sittande smuts
•  Schamponera med Xtreme Active Schampo utspätt i en tvätt­­hink. Använd alltid en ren tvättsvamp med hög vatten­upptagningsförmåga, börja uppe på bilen och arbeta nedåt och skölj av.
•  Eller häll Super Wash direkt i en blöt tvättsvamp och applicera på en begränsad yta åt gången. Skölj av direkt.
•  Torka torrt med silikonskrapa och sämskskinn för att undvika vita kalkfläckar.
•  Torka även dörrtrösklar med sämskskinn och rengör torkarbladenSteg 3  interiör och glas

Car Interior Cleaner ger en frisk doft samtidigt som den effektivt men skonsamt rengör all plast, vinyl, gummi och textil i bilens interiör. Car Interior Cleaner är fri från lösningsmedel, blekmedel och starka alkalier som kan skada ytan som behandlas.

Gör så här:

•  Dammsug bilen ren från lös smuts. Spraya över de ytor som ska behandlas. Låt verka ca 1 min på textilier.
•  Eftertorka ytan med interiörduk

Avsluta din bilbehandling med att rengöra bilrutor och speglar. Använd Fönsterputs för att få ett kristallklart och blankt resultat. Fri från ammoniak och lösningsmedel som kan skada lack och plexiglas. Skonsamt för miljön.

Gör så här:
•  Spraya över ytan.
•  Torka torrt med glasduk eller polerpapper.